TAURON unowocześnia sieć ciepłowniczą o cyfrowe rozwiązania

TAURON Ciepło wprowadził w aglomeracji śląsko-dąbrowskiej system zdalnego odczytu liczników ciepła oraz system monitorowania węzłów cieplnych i wymienników ciepła. Te nowoczesne rozwiązania mają za zadanie zwiększenie komfortu korzystania z ciepła sieciowego dla mieszkańców aglomeracji, zmniejszenie uciążliwości związanych z odczytami u klienta, a także ograniczenie ryzyka awarii.

Do końca 2017 roku, do nowoczesnego systemu monitoringu, TAURON Ciepło podłączył ponad 2 400 węzłów w aglomeracji śląsko-dąbrowskiej. System zastosowany przez spółkę polega na wyposażeniu węzłów cieplnych w narzędzia umożliwiające monitorowanie przesyłu ciepła w czasie rzeczywistym oraz zintegrowane zarządzanie pracą całej sieci.

- Czyste i bezpieczne ciepło sieciowe oferowane przez TAURON Ciepło to jeden z najskuteczniejszych sposobów wyeliminowania smogu w miastach. Promujemy to rozwiązanie grzewcze i unowocześniamy jego infrastrukturę o rozwiązania cyfrowe, aby korzystanie z ciepła sieciowego było jak najbardziej komfortowe dla naszych klientów – mówi Kamil Kamiński wiceprezes zarządu TAURON Polska Energia ds. klienta i wsparcia korporacyjnego - Nowoczesny system zdalnego odczytu wskazań liczników i monitoringu węzłów będzie również pomocny w prowadzeniu analiz zużycia ciepła, dzięki temu będzie można bardziej efektywnie korzystać z ogrzewania i ciepłej wody, a co za tym idzie oszczędzać – dodaje wiceprezes.

Systemem zdalnego odczytu liczników zostali objęci wszyscy klienci TAURON Ciepło: spółdzielnie mieszkaniowe, odbiorcy komunalni, wspólnoty mieszkaniowe, placówki użyteczności publicznej, obiekty biurowe i handlowe oraz odbiorcy przemysłowi. Dzięki temu spółka zwiększy bezpieczeństwo i niezawodność dostaw ciepła do klientów i znacznie usprawni proces obsługi technicznej swoich odbiorców.

W praktyce oznacza to monitorowanie on-line, 24 godziny na dobę, pracy węzłów cieplnych oraz możliwość zdalnego sterowania parametrami urządzeń w węźle. Dyspozytor będzie otrzymywał na bieżąco,  powiadomienia i alarmy pozwalające na szybkie wykrycie awarii i diagnozę nieprawidłowości w pracy urządzeń. Dzięki temu służby techniczne TAURON Ciepło będą mogły natychmiast eliminować wszelkie zakłócenia pracy sieci dostarczającej ciepło do mieszkańców aglomeracji śląsko-dąbrowskiej.

Nakłady inwestycyjne poniesione na wprowadzenie systemu zdalnych odczytów liczników ciepła oraz monitoringu węzłów ciepłowniczych wynoszą łącznie około 16 mln złotych. Projekt obejmuje około 10 tys. liczników  w systemie zdalnego odczytu i  ponad 2400 węzłów cieplnych w systemie stałego monitoringu.

Ciepło sieciowe jest najtańszym i jednocześnie najbardziej przyjaznym dla środowiska sposobem ogrzewania mieszkań i domów w mieście. Rozwiązanie to oznacza komfort i bezpieczeństwo dla użytkowników. Przyłączenie każdego kolejnego budynku wielorodzinnego do sieci ciepłowniczej, oznacza mniej indywidualnych pieców i kominów, co bezpośrednio przekłada się na znaczne ograniczenie emisji szkodliwych zanieczyszczeń do atmosfery w każdym z miast.

***

Tauron Ciepło jest największym dostawcą ciepła w aglomeracji śląsko-dąbrowskiej i jednym z największych w kraju. W sierpniu 2017 roku TAURON Ciepło zawarł umowy z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach na dofinansowanie ośmiu projektów w ramach Programu Likwidacji Niskiej Emisji (PLNE). Program Likwidacji Niskiej Emisji dotyczy 8 miast aglomeracji śląsko-dąbrowskiej objętych niską emisją: Będzin, Chorzów, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Katowice, Siemianowice Śląskie, Sosnowiec, Świętochłowice.

Łączna moc cieplna zainstalowana zakładów wytwórczych wchodzących w skład TAURON Ciepło  – pochodząca w większości z wysokosprawnych źródeł kogeneracyjnych – wynosi ok. 1170 MW. Całkowita wartość mocy zamówionej wynosi około 2000 MW. Łączna długość sieci ciepłowniczej to około 1100 km. Spółka dostarcza ciepło do ok. 200 tys. gospodarstw domowych, czyli do ok. 700 tys. mieszkańców.

TAURON Ciepło.jpg

Rozmiar 1.8 MB 2880x1922 pikseli