Rodzinna MegaMoc w TAURONIE

TAURON od kilku lat sukcesywnie wdraża koncepcję work-life balance, która zakłada równowagę miedzy pracą, a życiem prywatnym. Od trzech lat w firmie funkcjonuje program „Mama pracuje”, a w związku z Międzynarodowym Dniem Rodziny, który przypada 15 maja, Grupa TAURON przedłużyła święto rodziny o cały tydzień.

Dla pracowników w intranecie została przygotowana specjalna Strefa rodzica, w której można znaleźć informacje o aktywnościach związanych z tygodniem rodziny. A jest z czego wybierać.

Będzie można skorzystać z wykładu Uniwersytetu Otwartego Grupy TAURON „Jak wzmacniać poczucie wartości u dzieci i być wystarczająco dobrym rodzicem?” W trakcie wykładu Magdaleny Sękowskiej będzie można uzyskać odpowiedzi na pytania: Czy istnieje „idealny rodzic", jakie są podstawowe dylematy rodzicielstwa oraz w jaki sposób zapewnić dziecku poczucie bezpieczeństwa, akceptacji oraz bycia kochanym? Aby jak największa liczba pracowników Grupy TAURON mogła wziąć udział w wykładzie, spółka uruchomiła transmisję „na żywo” w aż 34 lokalizacjach.

Ponadto pracownicy będą mogli skorzystać z konkursów dla całych rodzin, a na specjalnej platformie wymieniać się ciekawymi miejscami, w których można spędzić czas z dziećmi. Jest też przewidziana niespodzianka dla rodziców, oczekujących narodzin swojego dziecka.

Aby umożliwić pracownikom spędzenie dodatkowych godzin z bliskimi, jak co roku w TAURONIE obowiązują dwie godziny dla rodziny. Oznacza to, że 15 maja we wszystkich spółkach Grupy dzień pracy zostanie skrócony o dwie godziny.

To nie jedyne działania prorodzinne prowadzone w TAURONIE. Od trzech lat funkcjonuje program „Mama pracuje” skierowany do obecnych oraz przyszłych mam zatrudnionych w firmie. Kobiety, które przystąpiły do programu mogą m.in. pracować w domu lub skorzystać z indywidualnego rozkładu godzin pracy. Dotychczas z programu skorzystało już 80 osób.

Kobiety przystępujące do programu mają możliwość podjęcia obowiązków służbowych poza miejscem zatrudnienia w ramach telepracy, czy też skorzystania z indywidualnego rozkładu czasu pracy w zależności od charakteru zadań realizowanych na danym stanowisku.

TAURON przewidział także udogodnienia dla przyszłych mam. Kobiety w ciąży mogą skorzystać z indywidualnego rozkładu czasu pracy czy telepracy, a dodatkowo na okres ciąży obniżyć czas pracy o dwie godziny dziennie, przy jednoczesnym zachowaniu wysokości wynagrodzenia.

Celem programu „Mama pracuje” jest zwiększenie komfortu pracy przyszłych i obecnych mam. Program ma zwiększyć liczbę kobiet wracających do pracy po urodzeniu dziecka, pozwalając na bardziej elastyczne dostosowanie czasu pracy do ich potrzeb.

Spółki Grupy TAURON wspierały także pracujących rodziców w trudnej sytuacji podczas strajku nauczycieli. Część z nich umożliwiła swoim pracownikom przyjście do pracy z dziećmi, organizując im pokoje zabaw wraz z opieką w godzinach pracy rodziców

Bez tytułu.jpg

Rozmiar 118.0 kB 819x725 pikseli