TAURON najlepszy w konkursie „The Best Annual Report 2013”

TAURON Polska Energia otrzymał od kapituły konkursu „The Best Annual Report 2013” nagrodę główną za raport roczny Grupy TAURON za 2013 rok. Spółka otrzymała również wyróżnienie za raport roczny w internecie.

Uroczysta gala finałowa zorganizowana przez Instytut Rachunkowości i Podatków odbyła się 17 października w sali notowań Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie.

– Nagroda główna, którą otrzymaliśmy po czterech latach od debiutu giełdowego, świadczy o wadze, jaką przykładamy do kontaktów z inwestorami. Z roku na rok systematycznie poprawialiśmy jakość naszych sprawozdań i raportów, co było doceniane przez jury oceniające raporty. Chcemy, żeby Grupa Tauron była postrzegana jako lider w raportowaniu i relacjach inwestorskich  skomentował wyniki konkursu Dariusz Lubera, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

W 2011 roku TAURON Polska Energia otrzymał w konkursie „The Best Annual Report 2010” wyróżnienie za zastosowanie MSSF/MSR, natomiast w 2012 roku – za wartość użytkową raportu rocznego za 2011 rok. W ubiegłym roku spółka otrzymała drugą nagrodę za raport roczny za 2012 rok oraz dwa wyróżnienia: za wartość użytkową raportu i najlepsze sprawozdanie z działalności.

Nagroda stanowi efekt wspólnej pracy zespołów rachunkowości i finansów, controllingu, biura zarządu  oraz komunikacji, które są zaangażowane w tworzenie raportów okresowych. Dzisiejsza decyzja jury potwierdza nasze  dotychczasowe starania o jakość i przejrzystość raportów, a także sposób ich prezentacji. Bardzo się cieszę, że eksperci docenili również nasz raport roczny w internecie, który przygotowywaliśmy po raz pierwszy – powiedział, odbierając nagrodę, Krzysztof Zawadzki, wiceprezes zarządu ds. ekonomiczno-finansowych TAURON Polska Energia.

Podstawowym celem konkursu jest stworzenie uznanych standardów sporządzania raportów rocznych wg MSSF/MSR, zgodnie z dobrymi praktykami w tym zakresie, a tym samym promowanie firm przygotowujących najlepsze raporty roczne z punktu widzenia wartości użytkowej dla akcjonariuszy i inwestorów.

W kapitule konkursu zasiadają przedstawiciele firm audytorskich i konsultingowych, instytucji finansowych, organizacji związanych z rynkiem kapitałowym oraz mediów.