TAURON uruchamia internetowy Raport Roczny 2014

TAURON Polska Energia udostępnił Raport Roczny online za 2014 r. Dokument zawiera obszerne podsumowanie finansów i działalności operacyjnej Grupy w ubiegłym roku. Kompleksowa interaktywność raportu pozwoliła na uruchomienie wielu nowych funkcjonalności dla użytkowników – niespotykanych do tej pory wśród polskich spółek giełdowych.

– Raport roczny, który właśnie udostępniliśmy, potwierdza, jak dużą wagę przywiązujemy do komunikowania się z otoczeniem. Odejście od statycznej formy pozwoliło nam w znacznie bardziej kompleksowy, użyteczny i wygodny dla czytelnika sposób zaprezentować dane finansowe i operacyjne. Wierzymy, że takie podejście pozwala znacznie lepiej zrozumieć naszą działalność i przede wszystkim oszczędza czas naszych akcjonariuszy i otoczenia biznesowego –  mówi Dariusz Lubera, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

Raport roczny został zbudowany zgodnie z technologią RWD (Responsive Web Design), dzięki czemu dostosowuje się do ekranów o różnym rozmiarze (urządzenia stacjonarne, tablety, smartfony, itp.). Opracowanie zawiera wiele udogodnień dla użytkowników takich jak m.in. importowanie wybranych danych do różnego formatu plików, robienie notatek czy ułatwienia dla osób niedowidzących.

Raport internetowy jest w pełni spójny z rocznym raportem giełdowym Grupy TAURON opublikowanym w marcu tego roku. Ponadto zawiera wiele dodatkowych rozwiązań bardzo istotnych z punktu widzenia m.in. akcjonariuszy.

W ubiegłym roku TAURON Polska Energia otrzymał od kapituły konkursu „The Best Annual Report 2013” nagrodę główną za raport roczny Grupy TAURON za 2013 rok oraz wyróżnienie za raport roczny w internecie. Spółka jednak postanowiła iść o krok dalej i wprowadzić w najnowszym raporcie wiele nowych funkcjonalności i rozwiązań dedykowanych inwestorom i innym grupom interesariuszy.

– Domeną raportu jest jego interaktywność. Wprowadziliśmy zupełnie nowe, innowacyjne narzędzia, które znacząco ułatwiają analizowanie naszych akcji i działalności. Jest to m.in. interaktywna grafika umożliwiająca szybkie śledzenie zmian rekomendacji analityków. Narzędzie zawiera wszystkie rekomendacje wydane dla naszych akcji od debiutu, który miał miejsce pięć lat temu. Użytkownicy raportu znajdą w nim wiele tego typu rozwiązań – wyjaśnia Paweł Gniadek, dyrektor Departamentu Komunikacji Rynkowej i PR.

Obok szeroko wykorzystywanej interaktywności w raporcie znalazło się wiele materiałów zdjęciowych, video i animacji, które w przejrzysty sposób odzwierciedlą model biznesowy i strategię Grupy TAURON. Dokument umożliwia także łatwe przejście do internetowego Raportu Zrównoważonego Rozwoju, a także innych użytecznych danych, jak m.in. ubiegłoroczne raporty czy sprawozdania opublikowane w systemie giełdowym ESPI.

Raport roczny online dostępny jest pod adresem: http://raportroczny2014.tauron.pl/