Oświadczenie ws. TAMEH Holding

- TAURON korzystając z zapisów umowy wspólników z 2014 roku pozostawił wiążące oświadczenie dot. sprzedaży swoich udziałów w TAMEH Holding w luksemburskiej siedzibie ArcelorMittal. Miało to miejsce 2 stycznia, o czym poinformowaliśmy w raporcie giełdowym tego samego dnia. Umowa wspólników wskazuje, że w przypadku złożenia oświadczeń przez TAURON i ArcelorMittal, wiążące jest to oświadczenie, które zostało dostarczona jako pierwsze. W związku z tym, w naszej ocenie oświadczenie dostarczone przez ArcelorMittal 9 stycznia, jest bezprzedmiotowe - informuje Łukasz Zimnoch, rzecznik Grupy TAURON.

- Przypominamy, że z zapisów umowy wspólników dotyczących sprzedaży udziałów w TAMEH Holding, TAURON i ArcelorMittal mogą skorzystać w przypadku zaistnienia sytuacji uniemożliwiającej sprawne zarządzanie spółką. Sytuacja taka powstała wobec impasu związanego z nieprzyjęciem biznesplanu dla spółki. Główną przyczyną impasu jest nieregulowanie zobowiązań huty Liberty Ostrava wobec spółki TAMEH Czech, która funkcjonuje w ramach TAMEH Holding. Doprowadziło to w połowie grudnia ubiegłego roku do złożenia przez czeską spółkę wniosku o upadłość. Poprzedzająca te wydarzenia decyzja ArcelorMittal dotycząca sprzedaży huty w Ostrawie była niezależna od TAURONA i nie była z TAURONEM uzgadniana - mówi rzecznik prasowy Grupy TAURON.